livetochkarleken

Direktlänk till inlägg 22 februari 2011

Hur kan näringsbrist påverka kroppen och psyket

Av åsa - 22 februari 2011 22:41

Här nedan kommer en artikel skriven av Sanna Ehdin, min idol:-))


En näringsbrist kan även ha rent fysiologiska orsaker, det vill säga att man äter otillräckligt eller att maten inte innehåller tillräckligt med näring. Men vad innebär det för kroppen att få brist på dessa olika näringsämnen – oavsett om orsaken är stress, känslor eller dålig mat? 

Vitaminer och mineraler ingår i alla enzym- och hormonsystem i kroppen och dessa system utför (parallellt) både fysiska och psykiska funktioner. Har man brist på näringsämnen påverkar det hela kroppen – både fysiologiskt och psykologiskt. Många viktiga vitaminer och mineraler är dessutom kopplade till olika psykologiska tillstånd. På grund av stress och matvanor har många människor i dag brist på både B-vitaminer och mineraler som magnesium och zink.

 

Magnesium är ett vanligt mineral som nästan alla har brist på. Det finns framför allt i skelett och muskler. Bristen beror dels på att vi äter magnesiumfattig kost, dels på att magnesium är en liten molekyl som man lätt förlorar med urinen när man är stressad. I dagens samhälle stressar alla och äter oftast inte tillräckligt med magnesiumrik mat – fullkornsprodukter, grönsaker och frukt. Maten är heller inte längre så rik på magnesium, men nötter av alla de slag är en av de bästa magnesiumkällorna.

När vi upplever stress ökar frisättningen av stresshormoner (adrenalin, noradrenalin och kortisol) för att vi ska bli alerta och kunna klara av faran. Men vid magnesiumbrist ökar stressen paradoxalt nog skadorna på hjärt-kärlsystemet, vilket i sin tur är stressande för kroppen. Det skapar ytterligare brist på magnesium så att man får svårt att handskas med stressen, vilket ger ökad brist osv. Under perioder av stark stress kan man förlora mer än hälften av sitt magnesiumlager.


Magnesiumbrist gör att irritationströskeln blir lägre och att man lättare oroar sig för saker och ting. Det är också mycket vanligt att magnesiumbristen leder till att kalcium ”vandrar” ut ur skelettet för att inte rubba dess inre balans. Överskottet av kalcium lagras i muskler, leder och bindväv.

Men kalcium och magnesium kan också vandra ur skelettet till kroppens mjukdelar som ett försvar mot försurning (det vill säga för lågt pH). Mjukdelarna kan vara försurade av stress, kroniska muskelspänningar (som ger mjölksyra) eller dålig mathållning. Resultatet blir att man har både magnesiumbrist och känner sig trött. Det innebär att man samtidigt kan vara väldigt trött och ha en malande inre aktivitet som gör att det är svårt att slappna av. Man sover inte lugnt och tänker inte heller lugnt och balanserat samt har tendenser till hjärtklappning. Man spänner sig för mycket i situationer som inte skulle kännas påfrestande om magnesiumnivåerna var normala i kroppen. 


Hjärtklappning hänger t ex samman med magnesiumbrist och det finns kloka läkare som vet det och ordinerar magnesium till sina patienter.


Hela B-vitamingruppen har en stark påverkan på personligheten. Vid B-vitaminbrist kan man bli depressiv eller få förändrad verklighetsuppfattning. Man kan även bli aggressiv eller ännu värre – bli schizoid, det vill säga känslokall.

Visste du att allvarlig brist på:

  • vitamin B3 och B6 kan leda till förändringar i verklighetsuppfattningen, vanligen illusioner, som ofta utvecklas till hallucinationer.

  • vitamin B6 och zink är vanligt hos schizofrena personer (även vanligt med svåra födoämnesallergier). 

  • vitamin B12 kan ge tvångsföreställningar och tvångsmässigt beteenden. 

En orsak till att många har B-vitaminbrist är att det är vanligt med olika slags infektioner i tarmarna – utan att man ens vet om det. Den friska tarmfloran spelar i själva verket en mycket viktig roll för bildningen av B-vitaminer. En osund tarmflora leder inte bara till gasbildning och en dålig nedbrytning av födan, utan också till psykologiska problem som depression, aggression och ett allmänt förändrat medvetandetillstånd. En studie publicerad nu i februari visade just detta, och det när man gav den västerländska kosten till apor. De blev deprimerade! Skriver om den studien snart.


Alltså: du är inte vad du äter – utan du är vad din kropp absorberar!


en sund och hälsosam tarmflora är helt nädvändig inte bara för ett väl fungerande immunförsvar, utan också för hur väl vi tar upp matens näring. Vill du blir frisk, piggare eller stabilare psykiskt – se då på vad du äter och hur det påverkar din mage..


En artikel av Sanna Ehdin


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av åsa - 22 mars 2011 20:46

- Ok, jag ser det framför mig: öppna ytor, stooora fönster,  ljusa väggar. Äkta trägolv, som avger en underbar förnimmbar trädoft i hela huset. När jag tittar ut genom ett av de stora fönstren med gammaldags spröjs upptill, möter min blick havet. Hav...

Av åsa - 22 februari 2011 22:36

En skrämmande artikel skriven av Sanna Ehdin om hur våra barn påverkas av bl a kosten och stressen o ch brist på vitaminer och mineraler i dagens samhälle...   Barnen drabbas hårtI dag har vi fått en hel generation som har vuxit upp med ”de...

Av åsa - 22 februari 2011 22:27

  En artikel av Sanna Ehdin Välj mat som stressar eller läker Matkrönika till Axfood, våren 2003 Två av tre svenskar är trötta eller stressade. Många lider av diffusa stressymtom som kronisk trötthet, koncentrationssvårigheter, magproblem ...

Av åsa - 22 februari 2011 21:45

Jag har insett mer och mer vilken viktig betydelse våra vitaminer och mineraler har för vår hälsa och vårt välmående. En vitamin som jag för tillfället är lite extra intressant är D-vitaminen. Här kommer ett stycke ur en artikel skriven av Sanna Ehdi...

Hus

Av åsa - 14 januari 2011 21:52

  Äntligen har lillfian somnat, och jag kan på ALLVAR börja ägna mig åt mitt fredagsmys   Jag fortsätter drömmeriet där jag slutade sist, och spanar in husläget i trakterna, och nästan direkt hittar jag mitt drömhus (fan också)! Jag blir ju så hi...

Ovido - Quiz & Flashcards