livetochkarleken

Direktlänk till inlägg 22 februari 2011

Maten - läker den oss eller förstör den oss???

Av åsa - 22 februari 2011 22:27


En artikel av Sanna Ehdin

Välj mat som stressar eller läker

Matkrönika till Axfood, våren 2003


Två av tre svenskar är trötta eller stressade. Många lider av diffusa stressymtom som kronisk trötthet, koncentrationssvårigheter, magproblem eller smärtor i kroppen. Mycket av detta beror på att vi har tappat vår naturliga balans i kroppen – biobalans.


Vi fungerar enligt vissa givna villkor och detta finstämda samspel håller i sin tur igång livsprocesserna. Under dessa naturliga förhållandena är kroppen och psyket självreglerande och självläkande – men vad händer när förutsättningarna ändras? 


Den moderna kosten är näringsfattig och kaloririk. Detta framkallar stress för kropp och psyke. Vi äter i snitt vardera ett kg socker och vetemjöl (snabba kolhydrater) per vecka och detta frisätter mycket stresshormoner. Lägg sedan på alla koppar kaffe och resultat blir att vi själva producerar en kemisk stress i kroppen – dagligen.


Vår modern livsstil leder till olika näringsbrister. Ett högt intag av snabba kolhydrater ger de svängande blodsockernivåer som leder till extrem trötthet, irritation och humörsvängningar. 80 procent har mer eller mindre brist på magnesium, vilket gör att man lätt blir irriterad, sover oroligt och vaknar tidigt på morgonen. Stress och en dålig tarmflora ger brist på B-vitaminer, vilket gör att man bli depressiv, trött, orolig eller aggressiv.


Den nya, spännande teorin säger att antingen är vår hälsa i biobalans eller så har den kommit ”ur led” – och då har vi fått ett tillstånd av kronisk inflammation i kroppen. Detta visar sig vara en gemensam nämnare hos välfärdssjukdomarna som t ex hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, alzheimer, paradontit, cancer och även fetma.


Men kroppen har en stark inneboende, självläkande förmåga som vi kan stärka genom våra handlingar och val av livsstil. För tio år sedan gick jag in i väggen och var då tvungen att lägga om livsstilen. Idag har jag en så god hälsa som jag aldrig tidigare haft!


Skapa biobalans genom att undvika det som främjar inflammatoriska processer – negativ stress, socker, skräpmat, kaloririk mat och härdat fett. Se till att varje dag äta gröna och färgglada frukter, grönsaker och lök som innehåller rikligt med inflammationsdämpande ämnen – flavonoider, karotenoider, och klorofyll. Vi behöver även tillföra de essentiella omega 3-fettsyrorna som effektivt motverkar inflammation. De finns i feta fiskar, i fiskoljor och i kallpressad linfröolja. Olivolja och rapsolja är både gott och nyttigt eftersom de innehåller fytosteroler som hämmar inflammation.


Sömn, vila och meditation främjar också våra självläkande krafter. Sommaren är en viktig fas att fylla på med energi och stärka sig inför höst- och vintermånaderna. Rensa ut kroppen och fyll på med grön och färgrik energi!


Sanna Ehdin, Fil. dr
Författare till bl a Den självläkande människan (www.ehdin.com)


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av åsa - 22 mars 2011 20:46

- Ok, jag ser det framför mig: öppna ytor, stooora fönster,  ljusa väggar. Äkta trägolv, som avger en underbar förnimmbar trädoft i hela huset. När jag tittar ut genom ett av de stora fönstren med gammaldags spröjs upptill, möter min blick havet. Hav...

Av åsa - 22 februari 2011 22:41

Här nedan kommer en artikel skriven av Sanna Ehdin, min idol:-))   En näringsbrist kan även ha rent fysiologiska orsaker, det vill säga att man äter otillräckligt eller att maten inte innehåller tillräckligt med näring. Men vad innebär det för kr...

Av åsa - 22 februari 2011 22:36

En skrämmande artikel skriven av Sanna Ehdin om hur våra barn påverkas av bl a kosten och stressen o ch brist på vitaminer och mineraler i dagens samhälle...   Barnen drabbas hårtI dag har vi fått en hel generation som har vuxit upp med ”de...

Av åsa - 22 februari 2011 21:45

Jag har insett mer och mer vilken viktig betydelse våra vitaminer och mineraler har för vår hälsa och vårt välmående. En vitamin som jag för tillfället är lite extra intressant är D-vitaminen. Här kommer ett stycke ur en artikel skriven av Sanna Ehdi...

Hus

Av åsa - 14 januari 2011 21:52

  Äntligen har lillfian somnat, och jag kan på ALLVAR börja ägna mig åt mitt fredagsmys   Jag fortsätter drömmeriet där jag slutade sist, och spanar in husläget i trakterna, och nästan direkt hittar jag mitt drömhus (fan också)! Jag blir ju så hi...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se